כפי שרובכם ודאי כבר יודעים, בחלוף השנים האחרונות חלה עלייה משמעותית ועקבית במדד האינפלציה, עלייה שנראית בכל שווקי העולם, וגם כאן במדינת ישראל. מהכיוון השני, אנו שומעים לא פעם על הרצון של הבנקים השונים ברחבי העולם להעלות ריביות במטרה להילחם בתופעת האינפלציה. על כן, לשני התהליכים המדוברים עשויות להיות לא מעט השפעות ישירות על שוק הנדל"ן במדינת ישראל.
כמו כן, אינפלציה היא למעשה מצב בו מתרחשת עליית מחירים בשוק, עליית מחירים אשר גורמת למצב של ירידה בערך הכסף באותו אזור כאשר אחת מהדרכים הטובות ביותר לבחון את אותן עלויות תהיה באמצעות מדד המחירים לצרכן. מדובר למעשה על המדד המרכזי אשר בודק את סך ההוצאה הנדרשת למשק בית עבור הוצאותיו השוטפות. אינפלציה, מנגד לתופעה של צמיחה כלכלית אשר מתלווה אל עלייה בשכר, היא אינה תופעה המתלווה אל עליית השכר הממוצע בשוק ולכן, כוח הקנייה של האזרחים הולך ויורד ובמילים אחרות – עם אותה כמות של כסף תוכלו לרכוש הרבה פחות מוצרים. במטרה לעכב את המגמה, התגובה הטבעית לתופעת האינפלציה תהיה העלאת הריבית במשק על ידם של הבנקים המרכזיים. זאת בעוד כי העלאת הריבית היא למעשה הדרך באמצעותה הבנקים מאותתים לאזרחים כי מדובר על תקופה בה מומלץ לשמור את הכסף ולמתן בהוצאות מיותרות.
אז איך בכלל משפיעה האינפלציה על שוק הנדל"ן?
להעלאת הריבית הקיימת ישנה השפעה ישירה על שוק הנדל"ן בשני מישורים שונים כאשר המישור הראשון יהיה העלויות במחירי הדירות עצמן, בהתאם לעלייה בעלויות הבנייה. זאת בעוד כי המישור השני יבוא לידי ביטוי בעליית החזר המשכנתא החודשי. במילים פשוטות, בעקבות החלטות הריבית של בנק ישראל, ההחזר החודשי של המשכנתא יתייקר במספר אחוזים. כמו כן, חשוב לציין כי עלייה זו לצד העלייה בשיעור ההוצאות הכללי אשר נובע מהאינפלציה עשוי להוביל להמשכיות בהגדלת המעמסה אשר מוטלת ישירות על נוטלי המשכנתאות, כאשר אצל חלק מהמשפחות ההחזר החודשי התייקר כבר ביותר מ-2,000 שקלים שכן, מדובר על סכום משמעותי שיכול להוביל משפחה שלמה למכור את דירתה שכן, מדובר על אחת החששות העיקריות שעולות בנושא.
האנשים אשר צפויים להיפגע בצורה הכבדה ביותר במקרים שכאלה הם זוגות צעירים שנטלו משכנתא שההחזר החודשי שלה נמצא בשיעור המקסימלי בו יכלו לעמוד מבחינה כלכלית בהתאם להכנסות החודשיות שלהם. מהצד השני של המתרס, ניתן להעריך כי עלייה בריבית עשויה להוביל את המשקיעים השונים מהשקעות נדל"ן להשקעות שונות ומגוונות, היות ורמת הכדאיות הרווחית שלהם עשויה לעלות, כאשר שוק הנדל"ן עשוי להיות נתון לפוטנציאל רווח נמוך יותר.
שורה תחתונה
מספר נתונים מעודדים שעשויים להוריד את מחירי שוק הדיור באים לידי ביטוי בכמות היתרי הבנייה שניתנו שכן, מדובר על עלייה משמעותית של יותר מ-30 אחוזים, לצד עלייה של 25 אחוזים בכמות התחלות הפרויקטים ואת הנתונים הללו תוסיפו לסביבת הריבית הגבוהה המתלווה אל האינפלציה הגלובלית והישראלית בפרט ותוכלו לקבל ירידת מחירים צפויה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי בניגוד לדעה הציבורית הרווחת, אין הדבר אומר כי תהיה ירידה מטורפת שכן, שוק הנדל"ן במדינת ישראל מוכיח שנה אחר שנה כי הוא יציב במיוחד ולכן, יהיה מדובר בירידה מתונה בלבד במצבים שכאלה. זאת בעוד כי יהיו אזורים מסוימים שיחטפו מכות נדל"ן קשות יותר, בעוד שאחרות פחות.